door de jaren

door de jaren

Al weer een aantal jaar geleden hebben wij afscheid genomen van de oude vertrouwde naam Café Bar en Boos en zijn wij een andere weg ingeslagen met Eetcafé ‘t Gelag. Dat blijkt een goede weg te zijn geweest.
De Bar en Boos-sfeer is nog steeds terug te vinden aan de bar,  een Formule I of een voetbalwedstrijd op de TV en dat natuurlijk met ons beste bier.

Sinds 1999 maken wij gebruik van het zogenaamde kelderbiersysteem van bierbrouwer Heineken. In het café is een koelcel met daarin twee hoogwaardige roestvrij stalen biertanks met een inhoud van duizend liter geplaatst.
Het bier wordt direct van de brouwerij in een speciale bierwagen naar de tanks gebracht. Op 5 graden verlaat het de wagen en wordt het de tanks in gepompt. De koelcel zorgt ervoor dat ook hier de temperatuur hetzelfde blijft.
Door een volledig geïsoleerde en gekoelde leiding, een zogenaamde Pythonleiding, wordt het van de tank naar de tap gepompt. Zodoende kan kelderbier onder optimale condities worden getapt.
Een elektronische pomp regelt de tapsnelheid, koolzuur wordt alleen nog gebruikt voor de noodzakelijke evenwichtsdruk in de tanks. Zoals gezegd blijft, door de installatie, het bier constant 5 graden, de koolzuurdruk blijft op 0,7 bar, dit is van groot belang voor de kwaliteit van het bier.
Al met al kun je er vanuit gaan dat je bij Eetcafé ‘t Gelag het meest verse en kwalitatief beste bier voorgeschoteld krijgt!

‘t Gelag introduceert: XTRA COLD uit de kelder bier tank
Extra Cold is exact hetzelfde bier dat doorgaans op gemiddeld zes graden uit de pompen stroomt, maar wordt door de lagere temperatuur als minder bitter ervaren. Omdat het minder koolzuur bevat, levert het bovendien een minder vol gevoel op. Desondanks blijft de typerende smaak van Heineken prima in balans. Ook de schuimkraag heeft onder de lage temperatuur weinig te lijden en blijft mooi stabiel.

Extra Cold komt dankzij het gebruik van een ‘boostercooler’ op twee à drie graden uit de pomp. In het ijskoude glas koelt het bier vervolgens af tot de gewenste nul graden
Extra Cold gaat het gewone bier dan ook niet vervangen, maar wordt als specialiteit naast het reguliere pilsje aangeboden.